Nowa Zelandia Holiday Working Scheme, HWS Nowej Zelandii

 

Jesteś tutaj: Strona główna | Nowa Zelandia Artykuły | Pozostałe | Holiday Working Scheme 2011 2012 limit miejsc wyczerpany


Holiday Working Scheme 2011 2012 limit miejsc wyczerpany

Dodane: 2011-02-25 | Aktualizacja: 2011-02-28


Co roku, w programie Working Holiday jest dostępnych 100 miejsc dla młodych Polaków, którzy chcą wyjechać do Nowej Zelandii na roczne wakacje z prawem do pracy. Nabór wniosków rozpoczął się 15 lutego br., a limit miejsc bardzo szybko się wyczerpał.

Podziel się ze znajomymi!

Następna pula miejsc będzie dostępna dopiero za rok. Aplikacje można było składać przez Internet, przez utworzone wcześniej konto. Aby móc aplikować, trzeba spełnić następujące kryteria:

- być obywatelem Polski i posiadać polski paszport ważny przez co najmniej 3 miesiące od planowanej daty powrotu z Nowej Zelandii

- mieć przynajmniej 18, ale nie więcej niż 30 lat

- nie zabierać ze sobą dzieci

- mieć bilet powrotny albo środki finansowe na jego zakup

- posiadać NZ$4200, aby móc pokryć koszty utrzymania

- spełnić wymagania zdrowotne i mieć nieposzlakowaną opinię

- mieć ubezpieczenie na cały okres pobytu

- głównym celem przyjazdu mają być wakacje, nie praca czy nauka

- otrzymanie wizy z Working Holiday Scheme w przeszłości, uniemożliwia kolejny udział w programie

            Po złożeniu aplikacji online, otrzymuje się wymagania dotyczące kontroli stanu zdrowia. Dla obywateli Polski konieczne jest prześwietlenie klatki piersiowej. W e-mailu od nowozelandzkiego Urzędu Imigracyjnego jest załączony formularz, który musi wypełnić lekarz. Należy udać się do placówki medycznej mającej uprawnienia do wystawiania dokumentów do wizy wraz z tym formularzem i zdjęciem paszportowym. Wypełniony formularz (X-ray Certificate) należy wysłać do najbliższej placówki Nowej Zelandii, która się tym zajmuje, czyli do Londynu. Jeśli prześwietleniu nie wykazało żadnych nieprawidłowości, nie wysyła się zdjęcia rentgenowskiego, tylko X-ray Certificate.

O statusie wniosku można się dowiedzieć z konta internetowego. Od dnia, w którym otrzyma się wizę, jest rok na wjazd do Nowej Zelandii. Od daty wjazdu, rok na pobyt. W tym czasie można pracować, jednak nie dłużej niż 3 miesiące u jednego pracodawcy. Można również iść na kurs albo studiować, ale nie dłużej niż 3 miesiące w czasie całego roku pobytu.

Rejestracja, składanie wniosku i cały proces wizowy przebiega sprawnie, a wszystko trwa kilka dni. Opłata za aplikację (dokonywana kartą kredytową) wynosi NZ$140 i jest bezzwrotna, nawet jeśli nie otrzyma się wizy. Koszt prześwietlenia klatki piersiowej waha się od 60 do 80 zł, w zależności od cennika punktu prześwietleń. Wiza jest elektroniczna. Należy ją samemu wydrukować i włożyć do paszportu, a potem już tylko przygotowywać się do wyjazdu do kraju najbardziej ze wszystkich oddalonego od Polski – Kraju Długiej Białej Chmury.



Podziel się ze znajomymi!

Komentarze Sortowane od najnowszego do najstarszego

Dodaj komentarz

Zaloguj się aby:
otrzymać powiadomienie o odpowiedzi na komentarz Twój i innych. Nie wypadniesz z konwersacji.
komentarz pojawił się natychmiast na stronie
komentarz nie musiał oczekiwać na moderację
nie musieć przepisywać kodu z obrazka

Komentarze niezgodne z regulaminem oraz uznane za reklamowe usuwamy bez powiadomienia.

na górę




Dodaj Link do NaszaNowaZelandia.pl Holidaycheck

* Serwis nie ponosi odpowiedzialności za publikowane przez użytkowników treści. Treści są własnościa Autorów. Zgłoś nadużycie Administratorowi.